gekleurde klok

Na twee weken vakantie met daarin heel veel ‘lege tijd’, dagen die zonder invulling vooraf begonnen en ook weer ophielden, zit ik nu ik weer thuis ben meteen in mijn routine van altijd te weinig tijd.

Tijdens mijn vakantie schreef ik de nieuwsbrief met daarin drie tips om je dagen rustiger te houden. Hier komen ze nog een keer:

1. Bepaal je doel en werk daar rustig naar toe.

2. Houd lege tijd in je dag-planning, tijd voor jezelf nemen mag.

3. Houd je relaties goed, investeer tijd in je relaties en als het nodig is, verbeter ze.

Ik ben nog niet thuis of ik heb al meteen problemen met deze waardevolle en belangrijke tips. Tip 1, ‘Bepaal je doel’, is niet zo moeilijk voor mij maar dat tweede gedeelte, ‘werk er rustig naar toe’, valt voor mij niet mee. Dit komt dan weer door de problemen die ik met Tip 2 heb, ‘Houd lege tijd in je dag-planning’. Dat is ook een vorm van planning.

Die lege tijd kan er in mijn volle planning en overvolle agenda helaas niet meer bij. De enige mogelijkheid die ik zie om meer lege tijd te plannen is minder sporten, of minder tijd te besteden aan koken. Omdat sporten heel gezond is adviseer ik iedereen om hier niet op te bezuinigen. Dat ga ik dus zelf ook niet doen. Ik geniet erg van lekker eten en helaas geniet ik niet van kant-en-klare maaltijden, dus dat wordt toch steeds zelf koken, en dat kost me dagelijks toch al snel een half uur extra.

Op Tip 3 , investeer in relaties en sociale contacten, moet je echt niet bezuinigen. Het is superbelangrijk om daarin tijd te investeren. Helaas is dit wel het punt waarop ik ga bezuinigen als mijn agenda te vol wordt. Ik kan eigenlijk niet anders.

Over het belang van sociale contacten valt veel te vertellen. Op deze aardbol zijn er een aantal gebieden waar de mensen beduidend ouder worden dan op de rest van de planeet. Ze worden er niet alleen ouder, maar ze worden ook nog eens gezond oud. Deze gebieden staan bekend als de blue zones. Op Sardinië (Italië) heb je zo’n gebied. Nu blijkt dat een belangrijke reden waarom de mensen in deze gebieden oud worden en ook nog eens gezond blijven is, dat deze mensen in hele hechte sociale omgevingen opgroeien, in kleine dorpen met een vanzelfsprekend en heel regelmatig contact met familie en vrienden. Minstens eenmaal per week zien ze elkaar.

Zelf merk je dat natuurlijk ook: als het niet lekker loopt met vrienden of familie kost dat energie. Als je weer bij elkaar bent geweest en het was fijn geeft dat heel veel energie.

Wat ik me wel realiseerde tijdens mijn rustige vakantie is dat te véél lege tijd voor mij ook geen optie is. Ik ga de tijd dan opvullen met het lappen van de ramen van het vakantiehuisje en ik zoek andere klusjes om mezelf bezig te houden.

Mijn advies is dan ook: plan alleen lege tijd in als je ongelukkig wordt van je te volle agenda, als je slecht gaat slapen of andere klachten gaat krijgen. Maar misschien hoor je, net als ik, bij de groep mensen die prima functioneren met een ‘overvolle’ agenda!