pijn-gezichtjes-blogfoto

Deze blog gaat over SOLK. Dat staat voor Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Kortom, er zijn wel lichamelijke klachten, maar er lijkt geen oorzaak voor te zijn. Gelukkig worden de laatste jaren deze klachten steeds serieuzer genomen. Er zijn inmiddels ook mogelijke oorzaken voor deze klachten gevonden.

Een van de oorzaken kan een overgevoelig pijnsysteem zijn. Paul van Wilgen, een gezondheidspsycholoog en fysiotherapeut, heeft veel gepubliceerd over het overgevoelig worden voor prikkels die vervolgens ervaren worden als pijn. Men zegt dan dat je lichaam gesensitiseerd is.  Als je bijvoorbeeld steeds maar pijn hebt in je onderrug en uit onderzoek wordt er geen oorzaak voor deze pijn gevonden, dan kan het zijn dat je rug iedere beweging die er in dit gebied plaatsvindt benoemt als ‘pijn’. Voordat het pijncentrum overgevoelig was, werden de prikkels in dit gebied misschien benoemd als ‘spierspanning’, of als ‘rek’, of als ‘kou’. Maar als je pijnsysteem overgevoelig is geworden, voel je alles als ‘pijn’.

Pijn wordt meestal gevoeld in je lichaam, maar ontstaat eigenlijk in je hoofd. Je brein beslist of een wond of breuk die je oploopt ook pijn gaat doen. Soms stelt je brein het pijnsignaal nog even uit omdat er belangrijkere dingen aan de hand zijn. Dit zie je vaak bij sporters, zoals bij de wielrenner Dumoulin die na een enorme valpartij gewoon weer op zijn fiets stapt en verder fietst. Winnen is op dat moment belangrijker dan pijn hebben en door de pijn afgeleid worden. Hij heeft op dat moment ook echt geen pijn. Andersom werkt dit helaas ook. Soms voel je echt hevige pijn, maar is er lichamelijk niets aan de hand. Het pijnsysteem in je brein doet zijn werk dan niet meer goed. Het is als het ware op hol geslagen. Bij alles wat het opmerkt in het lichaam geeft het signaal “pijn”, dus alarm door.

Wat kun je daar nu aan doen? Het kan helpen om achter de oorzaak te komen: waarom is dit gebeurd? Het kan zijn dat je heel vaak door je rug bent gegaan en je rug dus heel goed is geworden in het opvangen van prikkels die wel eens pijnlijk zouden kunnen worden.

Er kunnen ook hele andere dingen aan de hand zijn. Als je bij een revalidatiearts terecht komt dan ga je aan de slag met een team van zorgverleners. Daar zit een arts, een psycholoog, een fysiotherapeut of een oefentherapeut in.

Dichter bij huis kun je ook eens gaan praten met een oefentherapeut Cesar die aangesloten is bij het Netwerk Chronische Pijn. Er wordt dan samen met jou gekeken wat de invloed van de pijn op je leven is en er wordt samen met jou een behandeltraject op maat gemaakt.

Kijk ook eens naar het filmpje van het netwerk chronische pijn op mijn Facebookpagina.