Slaapproblemen aanpakken met slaaptherapie

Slaaptherapie

Problemen met slapen worden voor een groot deel door het gedrag beïnvloed. Met slaaptherapie leer je je ervan bewust te worden van gedrag dat een goede slaap in de weg staat.

De slaapbehoefte van ieder mens varieert en niemand slaapt precies ‘volgens het boekje’. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 7 tot 8 uur slaap gezond is, waarbij er per nacht 4 of 5 slaapcycli zijn van ongeveer 1,5 uur.

Starten met slaaptherapie

Omdat ieder mens een andere slaapbehoefte heeft en deze slaapbehoefte ook verandert tijdens de verschillende stadia van het leven, is het belangrijk het slaapprobleem goed in kaart te brengen. De behandeling begint met een uitgebreide intake om het slaapprobleem precies in beeld te krijgen. Daarna beslist u samen met uw slaaptherapeut wat voor u de beste manier is om uw slaapprobleem aan te pakken.

De behandeling

De volgende onderdelen kunnen tijdens de behandeling aan bod komen:

  • Adem- en ontspanningsoefeningen. Deze zijn bedoeld om mentaal en fysiek tot rust te komen en om het slaapcentrum in de diepe hersenen tot rust te brengen.
  • Uitleg over de theorie achter het slaapprobleem en de theorie van slapen. Op deze manier krijgt u meer inzicht in de invloed van voeding en van beweging op het slapen.
  • Slaaprestrictie leren toepassen: hierbij oefent u om minder tijd in bed door te brengen.
  • Leren omgaan met piekeren. Leren gedachten te stoppen. Hiervoor kunnen technieken uit de mindfulness worden gebruikt.
  • Cognitieve gedragstherapie.
  • Technieken uit de ACT, de Acceptance en Commitment Therapie.

Vergoeding slaaptherapie

U kunt rechtstreeks naar de oefentherapeut gaan, want er is geen verwijzing van de huisarts nodig. De therapie wordt vergoed uit de aanvullende verzekering van uw zorgverzekering.

Als u niet aanvullend verzekerd bent zijn de kosten €32,50 voor een sessie van een half uur en €45 voor een behandelsessie van een uur.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, neem dan contact op met Henriëtte Rutten via 0184-618961 of per e-mail via info@oefentherapie-rutten.nl.