foto 1

Op de universiteit van Mississippi en van Californië hebben onderzoekers de levensstijl bestudeerd van 6500 mensen tussen de 20 en 84 jaar. Drie jaar lang werden die mensen gevolgd. De wetenschappers keken onder meer naar de invloed van intensief sporten op de lengte van de telomeren. Die telomeren zitten aan het uiteinde van onze chromosomen. Als je ouder wordt, dan worden ze korter. Ook bij ziekte of overgewicht kunnen ze korter worden.

De lengte van de telomeren wordt in verband gebracht met onze levensduur, met het verouderen of juist het tegengaan ervan. Bij het afnemen van vragenlijsten werd er ook bloed afgenomen om de lengte van de telomeren te kunnen bepalen. Je raadt het misschien al: hoe korter de telomeren, hoe eerder je dood zou kunnen gaan.

Tijdens het onderzoek bleek dat vooral bij mensen tussen de 40 en 65 jaar er een verband was te zien tussen de lengte van de telomeren en het aantal sporten dat iemand deed. Bij elke sport die iemand extra deed was de kans kleiner dat deze persoon in de groep met de kortste telomeren zat. Er is overigens niet onderzocht welke sport deze mensen beoefenden. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Medicine & Science in Sports & Exercise.

Gelukkig dat er weer een positief resultaat is gevonden voor al dat ijverige sporten wat we doen! Als je nog niet, of niet meer aan het sporten was, is dit misschien een feit dat je kan motiveren om (weer) te beginnen. 20 minuten tot een half uur per dag zo flink bewegen dat je het warm krijgt, of het nu wandelen is, fietsen, dansen, zwemmen, gymmen of de sportschool bezoeken. Liefst iets dat je ook nog leuk vindt om te doen en als het kan samen met iemand anders. Van sociale contacten worden de meeste mensen namelijk ook gelukkig en gelukkige mensen blijken ook ouder te worden.