Depressie-600x300

Volgens twee Nederlandse adviseurs van McKinsey, zo blijkt uit een artikel in de Harvard Business Review, is er een bewezen effect tussen slaap en een goed leiderschap. De link tussen slaap en leiderschap ligt in de neocortex, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de zintuigen en voor de taal. Vooral de prefrontale cortex is belangrijk. Dit deel is actief bij alle moeilijke problemen waar we voor staan.

Er zijn vier vormen van gedrag die bepalend zijn voor de effectiviteit van een leider:

  1. Probleemoplossend vermogen;
  2. Sterke oriëntatie op resultaten;
  3. Het zoeken naar verschillende perspectieven;
  4. Het steunen van anderen.

Al deze dingen hangen samen met voldoende slaap. Iemand die 20 uur achtereen wakker is gebleven, presteert op hetzelfde niveau als iemand die officieel dronken is. Ook leidt een goede nachtrust tot nieuwe inzichten: tijdens onze slaap halen we informatie uit ons geheugen en maken we nieuwe verbindingen. Het ‘er een nachtje over slapen’ wordt dus bevestigd door de wetenschap.

Betere slaap zorgt ervoor dat mensen meer zelfvertrouwen hebben. Ook kan voldoende slaap een burn out voorkomen. Uit een recente studie blijkt dat 96 procent van de ervaren leiders wel eens enige vorm van burn out heeft gehad. Stress en slaapgebrek versterken elkaar.

Uit onderzoek blijkt ook dat de snooze-functie van je wekker zijn doel voorbij gaat. Je denkt als je wekker gaat snoozen: ik blijf nog even lekker liggen, zodat ik nog wat meer uitgerust ben voor de rest van de dag, maar het effect van snoozen is dat je na 10 minuten snoozen nog anderhalf uur duf bent. Als je namelijk gewekt wordt door je wekker en je reageert er niet op, maken je hersenen zich klaar om weer te gaan slapen. Midden in dat proces gaat die wekker dan wéér af. Het gevolg is dat je hersenen in de war raken en je vaak langere tijd onrustig in je lichaam zit.

Hier volgen daarom drie tips:

  1. Maak van je slaap een prioriteit. Hoe drukker je het overdag hebt, hoe belangrijker de goede nachtrust wordt;
  2. Gebruik geen snooze-funcie; ga eerder naar bed of zet je wekker zo ver weg dat je er uit moet om hem uit te zetten;
  3. Bouw je dag rustig af, kruip niet meteen vanuit een vergadering je bed in. Plan na een late werkavond ook een later begin van je volgende werkdag.