herfstlandschap

Een chiropractor in Australië heeft ontdekt dat een intensief gebruik van de laptop of smart phone bij kinderen kan leiden tot krom groeien. Hij kwam al kinderen van 7 jaar tegen met een app-nek. Omdat hun nekwervels vaak veel uren op een dag in een gebogen stand staan, kunnen ze gaan vervormen. Dit kan bij hen rugklachten, nekklachten of hoofdpijnklachten tot gevolg hebben. Als een kind, maar ook een volwassene, bijvoorbeeld 4 uur per dag met een mobieltje bezig is, heeft de nek 1400 uur per jaar een verkeerde stand. De jonge of oude gebruiker zit dan 1400 uur per jaar krom.

Door die kromme zithouding kun je zelfs psychische problemen krijgen. Door de gebogen stand van je nekwervels kan je ademhaling wat moeilijker gaan. Je gaat daardoor wat oppervlakkiger ademen en ook je hartslag kan beïnvloed worden. Daardoor kan je lichaam onrustig worden. Het krijgt dan moeite met het aanmaken van ‘gelukkige ‘ hormonen zoals endorfine en serotonine. Het gevolg kan zijn dat je sombere gevoelens krijgt.

Het advies dat de artsen geven is om géén laptop of smartphone liggend of zittend in bed te gebruiken. Als je langdurig achter je laptop zit of met je telefoon bezig bent, doe dat dan met een rechte nek op ooghoogte. Beweeg daarnaast ook voldoende!

Dit betekent natuurlijk niet dat je nu je telefoon maar weer tijdens het fietsen moet gaan gebruiken, want dan loeren er weer andere gevaren. Voldoende bewegen, naast het gebruik van beeldschermen, is zeker voor kinderen en jongeren die nog in de groei zijn erg belangrijk.