Bloemen

Het leven wordt leuker als je in jezelf gelooft. Je hebt dan meer zelfvertrouwen en je kunt gewoon doen wat je wilt doen. Je laat je niet meer onzeker maken door allerlei gedachten die opkomen. Als je iemand wil bellen, dan doe je dat, ondanks de gedachten die opkomen zoals: Hebben ze nu wel tijd voor mij? Wat moet ik zeggen aan de telefoon? Ook even appen is veiliger, maar dat geeft een minder goed gevoel aan het eind van de dag. We zijn nu eenmaal sociale wezens en bijna iedereen voelt zich beter na een positief, écht contactmoment met een ander mens.

Het zijn vaak onze gedachten die ons onzeker maken. Gedachten zijn geen feiten, maar alleen maar gedachten. Ik had het vandaag nog: ik liep van mijn auto naar huis, met in iedere hand twee tassen en mijn sleutelbos aan een vinger, toen de sleutels van mijn vinger gleden. In plaats van dat ik een passerende jonge vrouw vroeg om even mijn sleutels op te pakken, zette ik mijn tassen neer, pakte mijn sleutels, en moest daarna die tassen weer oppakken. Dit deed ik allemaal omdat mijn gedachten me vertelden dat deze onbekende jonge vrouw mij wel erg lui zou vinden als ik haar om een gunst zou vragen.

Maar als ik op dat moment meer in mijzelf had geloofd – want ik weet dat ik niet lui ben – had ik gewoon om de gunst gevraagd. Mensen helpen elkaar nu eenmaal graag, want dat geeft hen een goed gevoel. En ik had zowel mijzelf als de onbekende dame even een momentje blij gemaakt.

Dit is natuurlijk maar een heel klein voorbeeld. Probeer jezelf gewoon wat hoger in te schatten in plaats van wat lager. Bedenk waar je goed in bent en geloof daar ook in. Realiseer je dat je als je in één ding goed bent, je ook goed in andere dingen kunt worden. Accepteer complimenten en maak complimenten niet kleiner door ze te relativeren. Als je een compliment relativeert ontzeg je jezelf weer een moment van groei.

Om erin te trainen je gedachtes te herkennen voordat ze hele doemscenario’s hebben gemaakt in je brein, kun je mindfulness proberen. Daar zijn goede apps van. En natuurlijk kan ik je bij dit traject ook helpen.