Fietser bij museum

Wij Nederlanders zijn een fietsend volk. En we worden ouder en blijven langer gezond dan de niet fietsende volken. We zijn dus goed bezig in ons landje.

De Amerikaanse nationale gezondheidsorganisatie heeft de Universiteit van Utrecht laten uitzoeken wat het voordeel van al dat fietsen is. Dat boeit de Amerikanen, want Amerika zelf is een land van automobilisten. De benzine is spotgoedkoop, de autowegen zijn goed, maar er zijn bijna nergens fietspaden.

De universiteit gebruikte een heleboel cijfermateriaal en liet er analyses op los. Een Nederlander zit gemiddeld 75 minuten per week op de fiets. Hij of zij gebruikt de fiets voor een kwart (25 procent) van de reizen die hij of zij maakt.

Al dit nijvere pedaalwerk ‘bespaart’ in Nederland 6500 voortijdige sterfgevallen per jaar. We hebben daardoor een levensverwachting die een half jaar hoger ligt dan wanneer we niet zouden fietsen.

We zijn hier dus al heel goed bezig, maar dat geldt niet voor iedereen. Ons advies: probeer fietsen of lopen in je dagelijkse routine in te bouwen. Het is niet alleen goed voor je gezondheid en voor het milieu (minder uitlaatgassen), het is ook nog eens een manier om zorgvuldig en bewust met je tijd om te gaan!

Tijdens het fietsen kun je je aandacht richten op alles wat je ziet en wat je hoort: dat noemen we mindfulness. Als je een rustige fietsroute kiest kun je je aandacht naar je ademhaling brengen en zo voelen hoe je lichaam en je spieren zich vullen met zuurstof. En tijdens het uitademen kun je eens proberen om alle gedachten waar je stress van krijgt gewoon uit te ademen.

Binnenkort meer informatie over mindfulness op deze site.