Duizeligheid en hoofdpijn komen vaak tegelijk voor. De oorzaak is soms meteen duidelijk. Als je er bijvoorbeeld ook nog misselijk bij bent, kan het te maken hebben met je evenwichtsorgaan. Soms is de oorzaak moeilijke te vinden.

 1. Het kan zijn dat je een bril nodig hebt of dat je bril moet worden aangepast. Als je bril niet goed is moeten je oogspieren erg hard werken en dat kan maken dat je hoofdpijn krijgt. De hoofdpijn wordt dan in de loop van de dag erger.
 2. Een tekort aan vocht. Je drinkt dan te weinig, je zou in ieder geval meer water moeten gaan drinken. Je kunt dit soms aan je urine zien. Die is dan donkergeel in plaats van licht van kleur.
 3. Natuurlijk kun je ook hoofdpijn krijgen en duizelig worden als je te veel alcohol hebt gebruikt. Sommige medicijnen veroorzaken hoofdpijn. Dit kun je op de bijsluiters lezen. Vooral slaapmedicatie en plastabletten hebben deze vervelende bijwerking. Drink in beide gevallen in ieder geval wat extra water.
 4. Hoge bloeddruk kan hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken. Als je zelf aan de slag wilt met het verlagen van je bloeddruk, kun je zoutarm gaan eten, of extra gaan bewegen en stoppen met roken. Laat in ieder geval je bloeddruk door je huisarts controleren.
 5. Migraine veroorzaakt hele stekende hoofdpijn. Ook gaat deze hoofdpijn vaak gepaard met duizeligheid, misselijkheid, braken of het zien van lichtflitsen of een gebroken beeld. Liggen in een stille donkere ruimte is op zo’n moment fijn. Ook is er speciale medicatie tegen een migraineaanval.
 6. Ook als je bloedsuikerspiegel niet meer in orde is, kun je hoofdpijn krijgen en duizelig worden. Soms helpt het eten van een banaan of koekje. Als je ook nog veel dorst hebt en je vaak moet plassen, erg moe bent en je niet meer zo goed kunt zien, moet je jezelf misschien eens laten controleren op suikerziekte.
 7. Ook als je door het volgen van een dieet snel aan het afvallen bent kunnen er afvalstoffen in je lichaam vrijkomen die hoofdpijn veroorzaken. Ook nu helpt veel water drinken weer. Eigenlijk is het beter om niet te snel af te vallen.
 8. Bloedarmoede kan ook hoofdpijn veroorzaken; duizeligheid ontstaat dan na inspanning, net als hartkloppingen, snel moe en snel buiten adem zijn, en oorsuizen. Eet dan voedsel met veel ijzer zoals rood vlees, vis en groene groenten. Of slik voedingssupplementen met ijzer en vitamine B12. Van een tekort aan vitamine B12 kun je ook duizelig worden met hoofdpijn. //
 9. Verkeerde ademhaling. Het kan zijn dat je te snel ademt, of te diep terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Dit kan ontstaan als je veel stress hebt of als je oververmoeid bent. Deze duizeligheid gaat meestal gepaard met andere klachten zoals prikkelbaar zijn, het gevoel hebben dat je niet goed kunt slikken, tintelingen in je handen of je voeten of je lippen. Zoek hiervoor hulp als dit langer dan een paar dagen aanhoudt.
 10. Oververmoeidheid kan duizeligheid veroorzaken, Dit ontstaat misschien doordat je niet voldoende slaapt. Ga dan werken aan een beter slaappatroon.
 11. Verkeerde houding. Hoofdpijn ontstaat vaak door een verkeerde houding, bijvoorbeeld door verkeerd achter je computer zitten. Als je je hoofd erg naar voor steekt, of je zit met een gebogen rug en je schouders wat omhoog, dan maak je het moeilijk voor de doorbloeding naar je hoofd. Dat kan dan weer hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken. Probeer je houding aan te passen: zit goed rechtop, sta regelmatig op en beweeg.

Waarschuwing: slik bij aanhoudende hoofdpijn in ieder geval niet te lang medicijnen, want daar kun je ook weer hoofdpijn van krijgen. Als je je probleem je ademhaling is, of slecht slapen of een verkeerde houding, kun je voor hulp op maat bij een oefentherapeut terecht.