foto blog vogeltje

In mijn nieuwsbrief noemde ik 5 punten die ‘bewezen’ helpen om je je gelukkiger te laten voelen. Hier komen ze nog eens:

  1. Regelmatig opschrijven of benoemen waar je dankbaar voor bent.
  2. Regelmatig een cadeautje kopen voor een ander.
  3. Meer tijd gaan doorbrengen met vrienden.
  4. Regelmatig een ander een compliment geven.
  5. Beginnen met regelmatig sporten.

Mensen die bewust dankbaar zijn voor de mooie dingen in hun leven zijn vaak ook gelukkig. Geluk en dankbaarheid horen bij elkaar.

Gelukkig word je ook door sociale contacten, door tijd door te brengen met mensen met wie je graag samen bent.

Op de bekende nieuwssite The Huffington Post staan de resultaten beschreven van een onderzoek dat gedaan was aan de universiteit van Californië en Chicago en dat ook gesteund werd door de Amerikaanse gezondheidsdienst.

Uit dit onderzoek bleek dat eenzaamheid je cellen zo verandert dat ze vatbaarder worden voor virusinfecties. Dat betekent dus dat je, wanneer je eenzaam bent, vatbaarder bent voor ziektes! Bij eenzame mensen is er meer activiteit in de genen die ontstekingen in je lichaam produceren en juist minder activiteit in de genen die helpen om te vechten tegen infecties.

Als je eenzaam bent betekent dat, dat je niet in een omgeving bent met waarmee je je sociaal verbonden voelt. Deze sociale verbondenheid geeft vaak een gevoel van veiligheid. Als je alleen bent kan je omgeving relatief vijandig zijn en voel je je dus niet zo veilig. Je lichaam maakt dan wat meer stresshormoon aan. Dit maakt je dan weer vatbaarder voor infecties.

Voor deze studie volgden de onderzoekers vijf jaar lang 141 volwassen mensen en een groep resusaapjes die sociaal geïsoleerd gedrag vertoonden. Bij de eenzame aapjes ontdekten de onderzoekers meer stresshormoon in het lichaam. Als deze aapjes dan besmet werden met een virus werden ze zieker dan de aapjes die in een groep samenleefden en die minder stresshormoon in hun lichaam hadden.

De studie is overigens nog niet helemaal afgerond. Er wordt nog verder gezocht naar mogelijke oorzaken van een slechtere gezondheid bij mensen die eenzaam zijn.