Als je ouder wordt heb je minder slaap nodig, maar onder ouderen nemen ook de slaapproblemen toe. Bij ongeveer een op de vijf mensen kan dit slechter slapen extra problemen geven, zoals somberheid, angst of stofwisselingstoornissen.

Maar je kunt er gelukkig iets aan doen. Door lichamelijke activiteit wordt de kans op een betere nachtrust groter. Er is onderzoek gedaan waarbij de slaapkwaliteit van mensen 16 weken lang gemeten werd. De groep bestond uit 43 personen tussen de 55 en 65 jaar. De deelnemers hadden geen andere klachten. 15 mensen hadden moeite met in slaap vallen, 15 mensen hadden moeite met doorslapen en 13 mensen hadden geen slaapproblemen.

Eén groep deed ’s morgens ergens tussen 9.30 en 11.00 uur oefeningen en de andere groep oefende aan het eind van de dag tussen 17.30 en 19.00 uur. De oefeningen waren matig intensief, op 60 procent van de maximale hartslag. Ze oefenden in een groep.

 Aan het eind van het onderzoek bleek dat de mensen die ‘s morgens trainden ’s nachts minder wakkere momenten hadden, vooral de mensen die moeilijk in slaap konden vallen. Zowel de mensen die moeite hadden met doorslapen als de groep die moeilijk in slaap kon vallen hadden minder veranderingen in slaapfases. Ze waren ’s nachts minder alert, sliepen wat vaster. De resultaten bleken vooral uit de metingen en niet uit de ervaringen van de mensen zelf. Dus zonder dat ze het in de gaten hadden werden hun prestaties wat beter als ze ’s morgen matig intensief hadden getraind.

 Als je nu zelf aan de slag wilt om je slaapkwaliteit te verbeteren, kijk dan eens of je je dagelijkse hoeveelheid bewegen ook in de ochtend of de vroege middag kunt plannen.

 1. Maak dagelijks ’s morgens of tussen de middag een wandeling van minimaal een half uur waarbij je zo stevig doorloopt dat je het warmer krijgt.

2. Ga voor je werk zwemmen of ( hard)lopen.

3. Doe ‘s morgens mee met Nederland in Beweging.

4. Lukt het door de week niet om ’s morgens extra actief te zijn, doe het dan wel in het weekend.

5. Ook zijn er korte intensieve oefenprogramma’s, bijvoorbeeld de tabata-serie, die je gewoon thuis kunt gaan uitvoeren. Doe ze voordat je ’s morgens onder de douche springt.

Als je hulp nodig hebt bij het uitvoeren van je oefenprogramma, neem dan gerust contact op.