scoliose blogfoto jongen met tablet (2)

App-nek bij kinderen.

Omdat veel kinderen voorovergebogen over hun telefoon of tablet zitten, staat er veel druk op hun nekwervels. Omdat hun wervelkolom nog aan het groeien is, kan de wervelkolom wat naar voor gaan groeien. Dit kun je zien op een röntgenfoto. Van die extra gebogen stand van je nek – een app-nek – kun je klachten krijgen. Je kunt pijn in je nek krijgen of hoofdpijn, of pijn in je bovenrug.

Gelukkig kun je aan je houding zelf gemakkelijk iets doen. Hier alvast 3 tips:

  1. Ga behalve dat je met je telefoon of tablet speelt, ook iedere dag buiten spelen of sporten;
  2. Zorg voor een goede houding tijdens het appen en spelen met je telefoon. Zorg er voor dat je hoofd recht op je rug staat. Je hoofd moet niet voor je schouders staan of hangen;
  3. Leun naar achter tegen de leuning als je met je telefoon of tablet bezig bent. Je kunt een stapel kussens op je schoot leggen, of je met je ellenbogen op tafel leunen als je je telefoon vasthoudt.

Een scoliose is een zijwaartse kromming van je ruggengraat. Ongeveer 4% van de mensen heeft een scoliose. Een scoliose kan een C-vorm hebben: hij groeit dan naar één kant scheef. Een scoliose kan ook een S-vorm hebben: dan groeit hij scheef naar zowel de linker- als de rechterkant. Je hoofd staat dan weer beter in het midden en je ziet dan aan de buitenkant vaak niet dat de ruggengraat scheef is gegroeid.

Vaak draait de wervelkolom ook nog eens om zijn as: dat noemen we een torsie. Je ziet dan aan een kant van je ruggengraat een bolling ontstaan. Meestal zie je dat het beste aan de achterkant, als je naar voren buigt. Soms zie je het ook goed aan de voorkant. Als je een scoliose hebt kun je wat sneller rugklachten, nekklachten of hoofdpijn krijgen. Soms raken je longen wat in de knel en kun je sneller moe worden.

Wat kun je doen aan een scoliose?

Als je vermoedt dat je een scoliose hebt, ga je eerst naar je huisarts. Die verwijst je naar een orthopeed. De orthopeed kan meten hoe groot de bocht is en of je nog aan het groeien bent. Is de bocht minder dan 25 graden, dan is oefentherapie vaak voldoende Je leert hoe je je rug soepel en sterk kunt houden. Wanneer de bocht tussen de 25 en de 45 graden is en je bent nog in de groei, kan er een brace of korset worden aangemeten. Daarnaast mag je naar de oefentherapeut om je rug goed sterk te houden.

Als de bocht méér dan 45 graden is wordt er soms geopereerd. Er worden staven in je rug gezet, waarmee de artsen een verdere kromming voorkomen. Vaak wordt je wervelkolom wat rechter gezet.