booms5qm

Psychologen van de Universiteit Leiden hebben in samenwerking met collega’s uit Amerika en uit Zweden onderzocht wat het beste helpt om je hoofd leeg te krijgen: shoppen, een café bezoek of even de natuur in. Ze hebben ook gekeken of je alléén de natuur in moest om op te knappen, of dat het beter werkte als je dat met een vriend of een familielid deed.

Even de natuur in, bijvoorbeeld zitten op een bankje in een park, hielp veel beter dan het bezoeken van een winkelcentrum of het café induiken. In het café knapten mensen wel meer op als ze met vrienden waren, maar in de natuur was dat gezelschap niet meer nodig, die had zijn ontspannende werking toch wel.

Dus wat kun je doen? Na een drukke werkdag, wanneer je vermoeid of een beetje gestresst bent, kun je even omlopen, fietsen of reizen om te herstellen voor je de drukte thuis weer tegemoet gaat.

Ongewenste gedachten, en dan vooral negatieve gedachten, wil je graag zo snel mogelijk uit je hoofd verwijderen. Wie heeft dat niet? Als deze gedachten hun gang blijven gaan kunnen ze je somber en zelfs depressief maken: ze bezorgen je stress. Zodra je merkt dat je negatieve of sombere gedachten hebt, wil je je aandacht van die negatieve gedachten verplaatsen naar iets positiefs.

Wat blijkt? Je aandacht verplaatsen naar je ademhaling helpt daarbij het best. Dit is heel gemakkelijk, want je ademhaling heb je altijd bij je, je voelt hem gewoon in je lichaam. Je gaat heel zorgvuldig je ademhaling volgen, je voelt de koele lucht door je neus naar binnen gaan en de opgewarmde lucht weer naar buiten gaan. Dit blijf je een paar minuten doen. Meer is het niet, en toch is het een mooi middel om positiever te worden.

Deze techniek komt uit de Mindfulness. Als je meer over Mindfulness wilt weten kun je contact met me opnemen.